1. La fredor del gratacel

  2:45 pm by Nuria

   

  Max chicago edificis

  Olivio Dare

  Als gratacels de Chicago, que em disgusten i em fascinen

   

  Te n’oblides que sĂłn allĂ , gegants, imponents. Deixes de veure’ls i desapareixen com si no existissin. Però hi sĂłn, reptant impassibles, tant si hi ets com si no. Fas la teva i no hi penses; quan els retrobes desprĂ©s d’un viatge, et sorprèn que no s’hagin mogut i que continuĂŻn altius malgrat que per a tu haguessin perdut relleu. Si estĂ s lluny, moren mentalment. Tanmateix, aixĂ­ com t’hi atanses, t’imanten amb el seu poder arravatador i no permeten que els menystinguis.

  (more…)


 2. ÂżBob Dylan, Nobel de Literatura?

  6:39 pm by Nuria

  bob_dylan-1989

  Bob Dylan

  Repassem l’any 2016. Un dels pics mĂ©s polèmics ha estat la concessiĂł del Nobel Prize in Literature 2016 a Bob Dylan. Tot i que Leonard Cohen haguĂ©s merescut tant o mĂ©s aquest reconeixement, en principi, no discuteixo que el guardĂł l’obtinguĂ©s un cantautor; i menys un autor d’uns textos polĂ­tics, socials i lĂ­rics de gran influència al segle XX. (more…)


 3. Xavier MaciĂ , despullat entre els arbres

  4:41 pm by Nuria

  tree procession Mcginley.jph

  ©Ryan McGinley

  Obre les mans, premi de poesia Ausiàs March 2015, és un llibre on Xavier Macià ens parla despullat. La seva nuesa simbolitza la sinceritat i la renúncia als artificis però també el desempar. Al llarg del llibre, el poeta recorre la via purgativa, il.luminativa i unitiva però el que troba al final no és la unió mística amb Déu sinó la comunió amb la seva espècie. No puja, sinó que baixa. Tot i que, paradoxament, Xavier Macià com més es rebaixa, més s’eleva com a home i com a poeta.

  La lectura èrotica del despullament tambĂ© hi Ă©s present. Al cap i a la fi, Eros i el dimoni inesperats tenen bona part de la culpa de l’existència d’aquest llibre. (more…)


 4. Contra el Kindle

  10:56 am by Nuria

   

  Kindle_Graphite1

  No vull plorar pels llibres perquè encara sĂłn vius com tots nosaltres. Al segle XIX es temĂ© que els diaris els liquidarien. Cosa que no succeĂ­. O que ho farien els fonògrafs amb llibres sonors; com sabem, però, els audiollibres no han triomfat sobre les impressions de paper. AixĂ­ que cantarĂ© les excel.lències dels llibres. I declararĂ© la guerra als e-books, començant pel Kindle. AfegirĂ© a les raons comercials que acostumen a esgrimir-se, les estilĂ­stiques, ideològiques i epistemològiques. (more…)


 5. L’Apparatgeist o l’addicció al mòbil

  3:41 pm by Nuria

  Bansky

   

  No enganxa el què o el qui, sinĂł la rutina de mirar, de prĂ©mer un botĂł, d’obrir finestres, de consultar les notificacions. Internet omple els temps “buits”, com ho fa el vici de fumar, fins que aviat exigeix el seu propi temps i que se li dediqui molta atenciĂł. El costum de fumar tabac no aporta res, fins i tot ens fa mal, com en fa malbaratar la nostra vida online navegant per distreure’ns; tanmateix, la rutina d’entrar als webs, de mirar links cada mitja hora, abans d’anar a dormir, nomĂ©s despertar-se, al metro, s’imposa com un costum que s’arrela rĂ pidament. Som mĂ©s esclaus de l’artilugi que de la xarxa. (more…)


 6. Mobile lovers: Tatiana i Oneguin reloaded

  6:15 pm by Nuria

  Hi havia una vegada dos mòbils enamorats. Oneguin era un heroi modern: immoral, egoista, somniador, insatisfet, mandrós, excèntric, trist, perillós, encantador, sec i arrogant.

  (more…)


 7. DeconstrucciĂł amorosa d’una llegenda

  8:37 am by Nuria

  Saint_George_and_the_Dragon_by_Paolo_Uccello_(Paris)_01

  Ucello: Sant Jordi i el Drac (1470)

  ¿Què hi tinc a veure amb matar animals i aixafar pagans? Sóc la capa sobreposada que hi és i no hi és.

  La capa inestable s’envola i mou la llegenda. Els fulls mal ensivellats s’enlairen.

  El cavall s’encabrita contra els ídols. Les potes renillen de força.

  Ni sóc santa ni militar. Ni prego ni mato. Només sóc un altre Uccello exhumant la vella història.

  Quan sant Jordi era un superheroi, les nenes no llegĂ­em Batman. Vinc de la postguerra: voler fer d’amazona era picar massa alt. (more…)


 8. Mise en abyme

  6:48 pm by Nuria

  Mise en abîme: Caixes xineses

  Mareig de la mise en abyme, de la cadena d’art recreant art, de textos dins intertextos. Els gèneres dialoguen amb altres gèneres. Les èpoques llunyanes resorgeixen en les noves. Els artistes de segles distints es troben.

  En la instal.laciĂł sonora d’Alberto Tadiello, anomenada “Parodossi”, que s’exhibeix fins a aquest mes de gener del 2015 a la Galleria Internazionale d’Arte Moderna Ca’Pesaro, a Venècia, (more…)


 9. Perejaume: tombs i retombs de l’art i del paĂ­s

  12:11 pm by Nuria

  Perejaume-en-el-MNAC_54417745611_54028874188_960_639

  Perejaume ©Mané Espinosa

  Els tombs del pinzell i de la cal.ligrafia, els retombs del país. “Maniobra” de Perejaume està feta amb mans hàbils que pensen i que ens inviten a manifestar-nos. ¿Ja no som plans i catalans? ¿Som apassionats i exagerats com els mediterranis? ¿O som plens de clarobscurs com els barrocs? Al segle XIX, Torras i Bages veu el caràcter català moderat, auster i pràctic. Al XX, l’historiador Joaquim Molas considera que la nostra literatura oscil.la entre el seny i la rauxa. Al XXI, Perejaume observa la nostra irreductible raresa i pinta al terra: Complicats! Irregulars! Arrauxats!

  (more…)


 10. Un incòmode vestit de gala: Bernhard no fa el joc al poder

  3:36 pm by gate3freel

  image

  Imma Colomer i Pep Tosar

  Conèixer un geni en persona pot decebre. No pas Thomas Bernhard. L’actor Pep Tosar s’hi reencarna i ens el fa mĂ©s atractiu que mai. Els seus irònics atacs al poder, el seu repertori      de gests i la modulaciĂł del seu discurs evoquen les llarguĂ­ssimes subordinades de Bernhard amb mots i idees que fan de leitmotivs. (more…)


 • Posts recientes

 • Etiquetas