Cels canviants

En el llibre de poemes de NĂşria PerpinyĂ , Cels canviants, es teatralitza la seva filosofia perspectivista d’una manera “celestial”. Dos personatges viuen una apassionada història d’amor. Els poemes dialogats giren i canvien, il·luminats pel firmament de Barcelona que va transformant-se com ells. L’evoluciĂł de la parella corre en paral·lel a les variacions del cel: boires, tempestes, cels rasos, nocturns… Qui sap, potser sĂłn els nĂşvols qui els enamoren tant o mĂ©s que les persones…

Una poesia dialogada

Cels canviants s’emmarca en la tradiciĂł de poemes d’amor dialogats, que tot i ser molt il·lustre ha estat poc conreada. Al CĂ ntic dels CĂ ntics tenim els poemes que s’adrecen els enamorats SalomĂł i la reina de Saba. Retrobem la sensualitat del Pròxim Orient en el poeta persa Hafiz del segle XIV autor de diĂ legs amorosos entre Suleika i Hatem (que vol dir poeta). Tant la reina de Saba (o Sulamita) com Suleika escriuen versos i els envien als seus estimats. SĂłn dones que parlen en primera persona del seu desig, de manera tendra i activa tal com fan ells. Aquesta actitud Ă©s molt insòlita en la poesia occidental tradicional on l’estimada Ă©s el subjecte passiu de l’amor i no el subjecte actiu. Caldria anar fins a l’escriptora japonesa medieval Murasaki Shikubu per trobar exemples lĂ­rics similars on els enamorats es parlen d’igual a igual. En canvi, al llarg dels segles la lĂ­rica europea ha funcionat d’una altra manera. La dona Ă©s una estimada a l’ombra, un tu, un interlocutor que nomĂ©s escolta; no Ă©s una amant amb pensaments propis que actua pels seu compte. Excepcions de banda (Sor Juana InĂ©s de la Cruz, Safo…), sempre calla. Escolta la veu de l’home però resta en silenci. La història de la lĂ­rica amorosa occidental Ă©s masculina i monologada, mentre que la poesia dels Cels canviants Ă©s dialogada i recĂ­proca. La seva atmosfera Ă©s propera als duets musicales com el “Pur ti miro” de Monteverdi. No endebades, el subtĂ­tol del llibre Ă©s: Recitatiu a dues veus.

Una poesia teatral

Aquest component dialèctic de la poesia de Perpinyà va lligat a la seva teatralitat. No endebades, el seu llibre fou dut a l’escenari dins el festival Barcelona Poesia. L’estrena de Cels canviants fou a la Sala Beckett el dia 10 de maig del 2023 a càrrec de la companyia Nurosfera dirigida per Òscar Sánchez  i interpretada per Núria Casado i Pep Planas.

   
El mĂşsic Jordi Cano amb els actors NĂşria Casado i Pep Planas

L’origen de l’obra fou fotogrĂ fic. L’escriptura de PerpinyĂ  arrenca de la contemplaciĂł dels nĂşvols. Aquesta galeria d’imatges il·lustra cadascun dels poemes del llibre. Les fotografies foren fetes per la mateixa autora li serviren de font d’inspiraciĂł. No es tracta d’unes il·lustracions decoratives sinĂł d’un experiment poètic i visual. Totes estan preses des del mateix lloc tant en sentit est (mirant a mar) com en sentit oest (de cara a muntanya). L’espai Ă©s fix però el temps (cronològic i atmosfèric) varia drĂ sticament. El resultat Ă©s una oda al firmament de Barcelona que va des del Mediterrani fins al Tibidado i un cant a les modulacions de la bellesa.

No hi ha comentaris

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.