Diatomea o el color blau del planeta: una novel·la sobre el mar
El tĂtol de la novel·la de NĂşria PerpinyĂ Ă©s un homenatge als oceans i al nostre planeta. Alhora, com el tĂtol podria associar-se a un planeta desconegut, ajuda a subratllar el carĂ cter futurista de la història.
Les diatomees sĂłn unes microalgues que nodreixen d’oxigen els mars i els rius amb la seva fotosĂntesi; sĂłn especialment nombroses a la superfĂcie del fitoplĂ ncton. Aquests milions de microorganismes unicel·lulars tenen formes geomètriques transparents de tons verdosos i blau turquesa. Junts formen unes colònies cristal·lines gegants situades a la superfĂcie dels oceans. Quan el sol il·lumina aquests lĂ mines de vidre vegetal, la llum es reflecteix i fa que l’aigua transparent sembli turquesa. El planeta Terra es veu blau des de l’espai grĂ cies a les diatomees. No endebades, les anomenen les joies del mar.
Les millores del segle XXIII: un altre mĂłn possible
DIatomea (2022) Ă©s una narraciĂł futurista versemblant, sense monstres ni alienĂgenes, on s’han acabat les races, les guerres i el menjar tradicional. La poblaciĂł mundial Ă©s mulata. Som a l’any 2216. Els nois ensenyen a l’escola —en lloc de ser ensenyats—, els robots formen part de la famĂlia i tots els polĂtics sĂłn dones. Al mĂłn, hi ha tres ideologies predominants: el feminisme, l’ecologia i la defensa de les llibertats individuals. Els terraquis gaudeixen d’un estat de benestar on els mals pronòstics de la ciència-ficciĂł sobre distòpies, apocalipsis i sistemes totalitaris sembla que no s’han acomplert.
En la novel·la, la fantasia dels nens Ă©s un valor molt preuat; com que ofereix alternatives impensades als costums tradicionals, tĂ© una gran influència en la societat del segle XXIII. AnĂ logament, els somnis no sĂłn considerats com quelcom irrellevant sinĂł que el seu surrealisme ajuda a forjar idees noves i a reaccionar davant l’insòlit; i el que Ă©s mĂ©s important, en aquest mĂłn futur perpinyanenc s’ha descobert que l’actitivitat onĂrica Ă©s clau en l’evoluciĂł de la humanitat; els somnis sĂłn els canals de transmissiĂł de l’espècie a travĂ©s dels quals es transfereix experiències recents i mil·lenĂ ries. AixĂ mateix, la novel·la exposa una revolucionĂ ria teoria del temps no efĂmera, il·lustrada amb un rellotge de sorra de costat en moviment, on els grans del passat i del futur s’entremesclen amb els del present: “Els refluxos sĂłn l’essència de l’home: ni el passat se’n va del tot ni el present Ă©s del tot nou. Les aigĂĽes de l’un i de l’altre es mesclen en el present. L’home Ă©s una suma d’accions progressivo-regressives. Avancem amb proves i errors, rectificant i millorant.” És en aquest punt, en el de la imaginaciĂł, on PerpinyĂ connecta amb els millors escriptors de ciència-ficciĂł: T. More, Le Guin, Capek, Verne, Asimov, Zamiatin, Orwell, Huxley, J.G. Ballard, Atwood, Crichton, Lem, Mc Ewan, etc.
Paralelament, el protagonisme del mar entronca l’autora amb una de les seves èpoques predilectes com Ă©s el Romanticisme. No Ă©s estrany, doncs, que entre les lĂnies de Diatomea ressoni Byron o Hugo lloant la bellesa de l’atzur i la puixança salvatge dels oceans. Alhora, seguint el preciosisme formal caracterĂstic del seu estil, en aquesta ocasiĂł PerpinyĂ es fa hereva de la riquesa marinera de Ruyra i Pla. Tampoc no hi manquen simbiosis amb d’altres poetes com l’oceanògraf Joan PuigdefĂ brega: “Els mots insulars ja no expliquen res; simplement es deixen nedar amb una veu inoĂŻda que voldria ser escuma”.
La natura plangens del canvi climĂ tic
El maltracte a la natura no Ă©s nou. Des de fa segles, els homĂnids han usat i abusat dels recursos terrenals. Alain de Lille al segle XIII va escriure un lament, un planctus, on la natura es queixava dels homes. Ella hi exposava que tothom l’obeĂŻa amb un sola excepciĂł. Les plantes, les roques i els animals la respectaven, llevat de nosaltres. En el seu De planctu naturae (ca. 1168), Lille narra una utopia on l’home deixa els seus vicis i viu en harmonia amb el planeta i l’univers. ComplementĂ riament, artistes actuals com Alicia Jeannin a “Water *wĂłrd (Une Ă©tait la langue #0)” enllacen la matriu sonora del mot Aigua amb els orĂgens de l’indoeuropeu i del llenguatge que ens uneix.
La societat de Diatomea és gairebé perfecta, si no fos pel canvi climà tic. La temperatura del planeta és cada cop més alta. El desgel dels pols i de les glaceres dels Alps, dels Andes i de l’Himà laia provoca inundacions i cataclismes. Per sort, a l’any 2220 els ecologistes són al poder.
                                    Â
Innocents convertits en culpables i solucions demagògiques absurdesÂ
La demagògia empra una retòrica sofista per convèncer de qualsevol cosa; per exemple, que un innocent Ă©s culpable. La història de l’holocaust i dels gulags en serien tristos exemples. Kafka s’hi va referir amb mestria a El procĂ©s. A Diatomea, l’aigua innocent esdevindrĂ , grĂ cies als dots novel·lĂstics de PerpinyĂ , una assassina.
AixĂ mateix, resoldre els problemes polĂtics amb una guerra Ă©s una soluciĂł nècia, irracional, absurda i maligna que els governants (sobretot els violents i arrogants) continuen duent a terme, malgrat ser tan inhumana i contraproduent. L’atac poc intel·ligent de Putin contra UcraĂŻna (coincident amb la publicaciĂł d’aquest llibre) Ă©s una mostra d’aquest trĂ gic sense sentit que du a muntanyes de destrucciĂł i a deserts de desolaciĂł. A Diatomea tambĂ© hi ha propostes forassenyades i demagògiques per millorar punts crĂtics. Al cap i a la fi, no Ă©s literatura sinĂł pura realitat que, per exemple, s’hagi plantejat enterrar residus nuclears al fons dels oceans. TambĂ© fou tristament històric el pla agrĂcola de Lissenko que va provocar desastres ecològics (amb el vist i plau del no menor exterminador, Stalin)en lloc de millorar les collites tal com prometia. En conseqĂĽencia, quan el protagonista de la novel·la de PerpinyĂ proposa una soluciĂł geològica radical (suprimir els mars) tot i que sembla ciència-ficciĂł, no ho Ă©s del tot atès que l’ésser humĂ ha dut a terme barbaritats i incongruències pitjors. La defensa del progrĂ©s i de l’antropocentrisme pot ser demencial i gens ètica. I el pitjor de tot Ă©s que milions de persones de poques mires la secunden amb conformisme. Diatomea no deixa de ser un plany satĂric contra la estupidesa humana.
Personatges i paisatges
Els protagonistes de Diatomea sĂłn tots mulats: el fĂsic Bekele Jenklin; la seva parella, Kailani, una perfumista polinesa; i la seva filla ecologista, Fronei. TambĂ© hi juguen un paper important: els pescadors Menorki (la famĂlia de Kailani); Pepa Kaleköy (una empresĂ ria de la construcciĂł); Carla Tarnizena (una biòloga evolucionista); la mestra Siana Tarragovicz; i els robots Ro i Ro5.
Els espais de la novel·la fluctuen entre grans inundacions, una ciutat futurista, deserts, coves i illes artificials paradisĂaques. Al mig del llibre apareix un paisatge inesperat contundent que funciona com una al·legoria.
Trama alternada
La intriga de Diatomea és una missió inquietant que a voltes fa por i, d’altres, riure. L’absurd té aquesta manera tragicòmica de ser.
En la primera part, els capĂtols elegĂacs s’alternen amb els satĂrics del mĂłn cientĂfic; i els lĂrics mariners amb els relats dels notables canvis de vida del segle XXIII. En les pĂ gines de Diatomea, ressona la mĂşsica de l’aigua, a voltes melòdica; d’altres, punyent i trencadora.
La segona part arrenca seixanta anys desprĂ©s. El ritme Ă©s d’aventura. La protagonista Ă©s la filla del cientĂfic, Fronei Jenklin, que te 74 anys. És la lĂder de l’oposiciĂł ecologista. Una dona perseguida i un model d’heroĂŻna inusual: una septuagenĂ ria llesta i forta.
Forma part de les paradoxes la nostra espècie que les belles diatomees marines, un cop fossilitzades serveixin per a la fabricaciĂł de maons i de dinamita grĂ cies al sĂlice de la seva composiciĂł. En aquest llibre assistim a la lluita entre els oceans de sempre i la imparable indĂşstria constructora, sĂmbol del progrĂ©s humĂ .
Diatomea dins l’obra de PerpinyĂ
Seguint amb l’estil caracterĂstic de l’autora —espirals que conflueixen al voltant d’un tema— ens trobem amb una ficciĂł que gira al voltant de l’aigua: des de la pluja i el mar fins als perfums i els fluids sexuals, passant per la tortura del gota a gota. TambĂ© hi apareixen temes perpinyanencs com la ciència, el mestratge, l’individualisme, l’arquitectura o el dilema entre el caos i l’ordre, alguns dels quals sĂłn reformulats amb ironia. Com a novetat tenim el protagonisme de la polĂtica i el de la infĂ ncia, inexistents en els llibres anteriors, a excepciĂł de la nena perduda mistanesa.
Diatomea suposa un gir en la trajectòria de NĂşria PerpinyĂ . Sense abandonar del tot el realisme, l’autora aposta per un mĂłn imaginatiu tal com havia fet a Mistana, la seva novel·la irreal sobre la boira. ÂżSom davant d’un llibre de ciència-ficciĂł? No exactament. El llibre de PerpinyĂ Ă©s, malgrat els seus absurds, una història fantĂ stica força realista. Hi ha, això sĂ, una fabulaciĂł del futur, un mĂłn tecnològic desconegut i cientĂfics com a protagonistes. Alhora, atès el pes que hi tĂ© el canvi climĂ tic, es pot classificar com un llibre de Cli-Fi (ciència ficciĂł climĂ tica). No obstant això, deixem en enjòlit si es tracta d’una distòpia o no.
Diatomea Ă©s un llibre d’humor i d’inventiva d’una gran llibertat mental que ens incita a escapar-nos mĂ©s enllĂ dels lĂmits del quotidiĂ . No endebades, part d’aquest llibre es va escriure durant el confinament de la pandèmia del 2020.